Bursa Mağara Turizmi, Bursa Mağaraları ve Özellikleri

Ayvaini Mağarası

Bursa'yı Mustafakemalpaşa'ya bağlayan 82 km’lik eski yol, mağaranın yakınından geçer. Ayvaini'ne bu yoldan gidilebildiği gibi gölün kuzeyinden geçen Bursa-Balıkesir yolundan da gidilebilir. Bursa ilinin batısındaki Ulubat Gölü’nü (Apolyont Gölü) güneyden çevreleyen Söğütalan Platosu’nun kuzey kenarında, Mustafakemalpaşa ile Nilüfer ilçesi sınırları arasında bulunan Ayvaini Mağarası’nın iki girişi vardır. Geniş bir bölgenin yer altı ve yer üstü sularını toplayan Ayvaini Mağarası, hidrolojik olarak aktif bir mağaradır. Aralarında 80 m’lik yükselti farkı ve 4 km’lik mesafesi olan iki girişe sahip olan mağara nemli ve ılık bir havaya sahiptir. İlkbahar aylarında suyun yükselmesine rağmen mağaradan geçilebilir.

Güney Marmara Bölgesi'nin en uzun mağarası olan ve turizm hareketlerinin yoğun olduğu bir bölgede bulunan Ayvaini Mağarası’nda görünümleri oldukça ilginç ve güzel damlataşlar (sarkıt, dikit, sulu damlataş havuzları) sürekli akışı olan bir yer altı deresi ve göller bulunmaktadır. Ayvaini Mağarası’nın ulaşımı oldukça kolay ve bulunduğu doğal çevre son derece güzel olup turizm amaçlı değerlendirilebilir niteliktedir.

MAĞARA TURİZMİ

Bursa Mağaraları

Ayvaini Mağarası

Yeri: Bursa

Mağara Bursa İline bağlı Ayva köyünde yer almaktadır.

Özellikleri: Giriş kısmı hariç yatay gelişmiş bir mağaradır. Mağara iki ağıza sahiptir. Mağaraya bir noktadan girip (Doğanalanı) başka bir ağızdan çıkılmaktadır. Mağaranın hemen girişinde 17 metrelik dikey bir iniş yer almaktadır. Mağarada bir çok göl yer almakta olup ilkbahar aylarında, suyun yükselmesine rağmen geçilebilecek kadar sığdır.

Oylat Mağarası

Yeri: Bursa, İnegöl İlçesi, Hilmiye Köyü

Mağara Bursa-Ankara kara yolundan Oylat Kaplıcasına ayrılan yoldan yaklaşık 17 km. içeride Hilmiye köyünün bir km. güneyinde yer almaktadır.

Özellikleri:
Toplam uzunluğu 665 m. olan mağara iki ana bölümden oluşur. Dar galerilerden oluşan birinci bölüm girişten çöküntü sonuna kadar olan kısımdır. İçeride dev kazanları ve damlataş havuzları bulunur. İkinci bölüm büyük bir çöküntü salonudur. İri blok ve dev damlataş şekillerinden (sarkıt, dikit ve sütun) oluşmaktadır.

Mağara önünde sıcaklık 29ºC, nem yüzde 47, girişte sıcaklık 19ºC, nem yüzde 55, dar galeride 17ºC, nem yüzde 78, çöküntü salonlarında 14ºC, yüzde 90 nem oranlarına sahiptir.